TKI

Analiza zemlje

Določitev kalcija v zemlji

30,00 

Analiza kalcija (Ca) v zemlji.
Kalcij (Ca) je pomemben za razvoj mladih delov rastline.

Category

VZORČENJE ZEMLJE:

Poleg analize lahko naročite tudi vzorčenje zemlje. Nudimo paket, ki vsebuje odvzem 4 vzorcev s sondo. Vzorčenje zemlje poteka tako, da se naš strokovnjak oglasi na vašem naslovu in odvzame dogovorjeno število vzorcev. Več si oglejte tu >>

V kolikor se boste odločili, da vzorčenje zemlje opravite sami, vam svetujemo, da se držite sledečega postopka:

Pri jemanju vzorcev zemlje za analizo, morajo od zadnjega gnojenja preteči najmanj trije tedni, če so bile v tem času padavine. Pri uporabi gnojil s počasnejšim sproščanjem je priporočljivo, da pred analizami počakate vsaj 3 mesece. Najprimernejši čas za jemanje vzorcev je od pozne jeseni do zgodnje pomladi če pa zemlja ni bila gnojena, lahko vzorce vzamemo kadarkoli v letu.

Vzorec zemlje vzamemo kot povprečje več vzorcev iz ene parcele. Vzorce zberemo na več različnih mestih na parceli. Površina iz katere vzamemo vzorce naj ne bo večja kot 0,5 ha. Če je večja ali različnih talnih lastnosti, vzamemo več vzorcev.

Vzorce jemljemo čimbolj razkropljeno, da dobimo najboljše povprečje stanja na parceli in iz različnih globin s pomočjo sonde ali pa s pomočjo lopate. V splošnem velja, da vzorce za analizo tal pri zelenjavi ali travniku vzamemo iz globine 0-10cm, na njivah vzamemo vzorec do globine oranja, pri trajnih nasadih kot so sadovnjaki in vinogradi pa vzorec vzamemo iz globine od 0-30cm, Pri postavljanju novega nasada priporočamo, da vzamete vzorce zemlje iz dveh globin, 0-30 cm in 30-60 cm. Vzorce na parceli jemljemo v obliki črke W in opravimo približno 15 vbodov s sondo oziroma lopato. Vzorce hranimo v čisti posodi. Po končanem vzorčenju zemljo dobro premešamo in nato v čisto plastično vrečko damo približno do 1 kg suhega povprečnega vzorca, vrečko dobro zapremo in vse skupaj pošljemo na analizo.